En guide til valg af rigtig vægfarve

En guide til valg af rigtig vægfarve

Væggene er her malet med 7163 Minty Breeze hjemme hos den norske blogger, Lene Orvik.

Farveeksperten anbefaler; Sådan vælger du den rigtige vægfarve!

Farvevalg kan betyde hovedpine for de fleste. Mange af os har sikkert oplevet, at resultatet ikke blev helt som forventet. Men i modsatte tilfælde når vi planlægger godt, og resultatet bliver perfekt, så er det super sjovt! I dette indlæg ønsker jeg derfor, at dele nogle af mine bedste råd for at træffe det rigtige farvevalg. Og hemmeligheden? Den ligger i, at man ikke må overse de små detaljer. En gennemtænkt plan kan spare dig for både tid, penge og overraskelser.

ATTENTION! Hovedfoto: Hvid væg: LADY Pure Color 1624 Letthet. Grå væg: LADY Pure Color 1434 Elegant. Sofa fra B&B Italia/Asplund. Stol fra Lotta Agaton. Bord fra Asplund.

#1 Ha’ respekt for hvide toner
Hvid er ikke hvid – så enkelt kan det siges. Men alligevel så besværligt. Vi har gullige hvidtoner, grålige hvidtoner, rødlige hvidtoner og grønlige hvidtoner. Et hav af hvidtoner! Og da de aller fleste af os har hvide detaljer i hjemmet, som skal fungere til vægfarven, vedrører dette os alle. Vi snakker naturligvis om hvide lister, døre, vinduer, karme og lofter.
Disse detaljer har nemlig evnen til at vippe en hel vægfarve af pinden. Det er en myte at alle farver passer til Egghvit og Bomull.

Læs mere om Egghvit og Bomull her

Guide til riktig veggfarge

Når man skal indrette med med hvidetoner er der mange hensyn man skal tage for at få et vellykket resultat, og for at minimere uheldige overraskelser undervejs. Det er nemlig sådan at hvide og lyse farver er de mest ustabile farver vi har. Små nuanceforskelle kan få store konsekvenser på en hel væg. Sætter du også flere hvide farver sammen vil undertonerne være mere tydelige, og pludselig ser man at den hvide tone som man troede var helt hvid måske er mere gul har en varm undertone af rosa. Mulighederne er mange.

Læs mere om vores forskellige hvide toner her

Viden om de hvide toner er vigtig at have for jer som skal have mere kulørte farver på væggene som f.eks. beige, grå og greige fordi de kan påvirker hele rummet. Hvide farver har ganske enkelt magt i hjemmet – om vi kan lide det eller ej.

#2; Tag hensyn til hvide lister, vinduer, døre og karme / detaljer 
Find ud af hvilke hvidtoner du har på detaljer såsom lister, vinduer, døre og lofter. Og jeg siger det igen; hvid er ikke hvid. Du skal finde en konkret ncs kode eller farvenavn. Skal vinduer, lister eller andet ikke males, så må man tage hensyn til restenaf rummet når man skal male resten. Har du allerede færdigmalede hvide lister eller vinduer har de farven S0502-Y som svarer til 1453 Bomull. Nogen har også farven 0502-Y / 1001 og Egghvit  S 0500-N / 9918 Klassisk Hvit, hvis det er af nyere dato. Man skal ikke forveksle udtrykket «standard hvid» som bliver brugt om 1453 Bomull med «klassisk hvid» som vores 9918 Klassisk Hvit, – det er to meget forskellige hvidtoner.

1453 Bomull og 1001 Egghvit er gullige hvide toner.
9918 Klassisk Hvit er kridhvid.
1453 Bomull og 1001 Egghvit er IKKE den samme farve selv om ncs koden ligne den samme. NCS koder med og uden«S» gør en forskel. 1453 Bomull opfattes gulere 1001 Egghvit.

Vinduer af stål har ofte RAL 9010, – en gullig hvidtone som minder om Bomull. Andre har RAL 9016 eller RAL 9003 som minder mere om en 9918 Klassisk Hvit. Mange vinduer i stål har også mørkere grå farver. Snak med leverandører, udviklere eller selv sammenligne vinduet i stål med farveprøver for at se, hvilken farve som kan bruges. Vær omhyggelig :) Det er en god start for at få skabt en perfekt farveharmoni.

Guide til riktig veggfarge

Detaljer i hjemmet som vinduer, døre og lister kan du male i den farve du ønsker med LADY Supreme Finish. Den kommer i forskellige glansgrader som mat, silkemat, halvblank og superblank.

Undgå dette når du skal vælge vægfarve: 
Har du færdigmalede hvide detaljer som vinduer og døre i farven 1453 Bomull, og du maler dine vægge helt hvide med 9918 Klassisk Hvit 7236 Chi eller 1624 Letthet, så vil dine vinduer og døre i Bomull/Egghvit se gule ud op imod dine hvide vægge. Mange oplever dette, og får sig en uheldig overraskelse!

Ønsker du derimod at have det så hvidt som muligt er det detaljer som vinduer, døre m.m. som sætter standarden. Det bliver mere harmonisk og giver en helhed, hvis du vælger den samme hvide tone på alt, som skal være hvidt. Skal du male dine døre, vinduer, lofter eller andet kan du selvfølgelig selv vælge den hvide farve du ønsker. Men tænk over hvilke konsekvenser dette får i rummet samt i nærliggende rum. Mange er gået igang med at male en dør uden at tænke på, at denne dør også vender ud til et andet rum. Den velkendte dominoeffekt :)

Har du lister eller andet i farven Bomull, så skal du også vælge Bomull på væggene, hvis du ønsker, at det hele skal være så hvidt som muligt og dermed skabe en større helhed og undgå fremtrædende gullige toner. Husk at du også kan skabe lækre kontraster ved at vælge matte vægge med  (LADY Pure Color supermat, LADY Balance mat. evt. LADY Supreme Finish mat til paneler) mod blankere flader i LADY Supreme Finish i silkemat, halvblank eller superblank. Husk at der også findes svage knækkede hvide toner for at skabe en diskret forskel mellem væg og detaljer i hjemmet, men som stadig giver det lyse udtryk. Glem heller ikek at man sagtens kan vælge andet en hvid på sine lister eller døre. Mørkere farver kan skabe utrolig elegante overgange!

Guide til riktig veggfarge

Her skaber de delikate blåmalede lister og døre den perfekte elegance i rummet.
Væg bag sofa: LADY Pure Color supermatt 4477 Deco Blue. Væg ved dør: LADY Pure Color supermatt 4618 Kveldshimmel.
Lister/karm/dør: LADY Supreme Finish halvblank 4618 Kveldshimmel. Sofa og skammel er fra Vitra. Bord fra A Huseby.

#3 Når farver ændrer sig på væggen!
Enkelte farver på væggen kan ændre udtryk når de sættes med «forkerte» hvide toner (ref. punkt #2). Nogen ser eller oplever ikke dette som et problem, men for mange er overraskelsen stor når vægfarven pludselig opleves anderledes sammen med andre farver. Gyldne hvide toner som Egghvit og Bomull, som mange har på deres lister eller døre, kan altså alene ændre opfattelsen af en hel farve på væggen. Denne pudsige process sker faktisk i vores øjne, men den er helt reel, og for dem af os som har et godt farvesyn, vil dette altså se forkert og ubehageligt ud.

Eksempler;
Populære greige farver som f.eks 1622 Refleksjon, 10341 Kalk, 552 Tudor, 2205 Skagen, 10182 Hvit Lin, samt de grå 9904 Skumring, 9915 Morgendis og 9911 Nøytral for at nævne nogle enkelte, så vil alle disse farver ændre opfattelsen af farven, hvis de sætter sammen med Egghvit eller Bomull. Greige farverne vil få et rosa skær, hvor de neutrale grå farver vil fremstå som blålilla. Dette vil ikke genere nogen, men andre kan opleve det som frustrerende. Her på LADY bloggen kan du finde mange gode råd om flotte farvekombinationer, og jeg anbefaler, at I læser nogle af vores tidligere indlæg for at få et input til valg af hver enkelt farve.

Guide til riktig veggfarge

Greige farver som 10341 Kalk bør bruges sammen med hvide toner som 9918 Klassisk Hvit, – altså ikke Bomull eller Egghvit som er gyldne hvide toner. Farven Kalk kan se rosa ud med gyldne toner.
Sofa fra Tannum møbler. Bord og stol fra Vitra.

Nu hvor blåtoner er så populære, kan vi også nævne de rødlige blå toner som 4062 Klassisk Blå, 4652 Varm Blå, 4594 Blå Harmoni og 4143 Hule, samt kølige blå toner som 4627 Regnsky, 4468 Alladin osv., som også er svære at kombinere med Egghvit og Bomull. Varme røde toner læner sig opad farven lilla, hvor de kølige blå toner får Egghvit og Bomull til at se ekstra gule ud. Mint farver er også blevet meget populære de sidste par år, men også enkelte mint farver kan ændre karakter, hvis de bruges sammen med Egghvit og Bomull. Den grålige mint farve bliver fremtrædende, hvor de hvide farver ser mere gule ud.

Guide til riktig veggfarge

Mint farven 7163 Minty Breeze er en farve som vil se mere grålig ud sammen med Bomull og Egghvit. Den mister altså noget af sin grønne tone, hvor de gyldne hvide toner i Bomull og Egghvit vil se ekstra gule ud. Ovenfor ser du den kridhvide LADY Supreme Finish 7236 Chi sammen med Minty Breeze. Lema Wing Lounge Chair. Lampe fra Petite Friture. Tæppe fra Asplund.

#4 Tag hensyn til farver/materialer på køkkenfronter og indretning
Det er vigtigt at tage hensyn til hvilke farver man har på køkkenfronter eller anden indretning som f.eks. trapper, skabe m.m. hvis de har en dækkende farve. Det køkkenbranchen kalder for hvid er ikke bare hvid, da der findes et hav af forskellige hvide toner. Det er det samme gælder for grå toner, grå eller ikke bare grå! Nogen kan kan være neutrale, kølige og blå i tonen, hvor andre er mere brunlige og varme. Du skal bede om NCS koder når du skal vælge matchende farve til køkkenvæggene. Spørg før du bestiller køkkenet. Udstillingskøkkenet vil oftest se anderledes ud hjemme hos dig. Husk også at valg af bænkplader er en vigtig del køkkenet.

Undgå dette;
Maler du dine køkkenvægge i 9918 Klassisk Hvit eller 7236 Chi, og du tror du har helt hvide køkkenskabe – men det viser sig, at du har et køkken i farven S1002-Y / 1024 Tidløs (ofte brugt som den hvide farve på et køkken) så vil dine køkkenskabe pludselig se lidt beskidte ud mod den helt hvide væg. Det samme gælder for de gyldne hvide toner som Bomull og Egghvit – de vil ændre udtrykket, hvis de er sammensat med hvide vægge, og se gule ud. Et gyldnet køkken i eg eller fyr vil også kunne ændre din oplevelse af farven på væggen. Et gyldent træværk op imod greige farver vil gøre, at greige farven får et rosa skær. På samme måde som gyldne hvide toner gør op imod greige farver.

Tip:
Tænk på helheden! Hvilken vægfarve kan fungere både sammen med lister, vinduer og døre men også til køkkenet. Tænk på hvilke andre farver køkkenet skal passe til, så farveovergangen igennem boligen bliver god. Prøv at tænk på samme måde med andre materialer i indretningen; vil denne træsort fungere godt til vægfarven? Arbejd med farver som har noget tilfælles med træsorten. De gyldne farver er ofte flottest til det gyldne træ, og gyldne farver kan være mange. Vi har gyldne hvide, grønne, beige, røde, gule, brune og grå farver. Så mulighederne er mange :) Man kan sjældent dæmpe et gyldent træværk ved at tilsætte en kølig farve, da det gyldne træværk så vil synes endnu mere gyldent end før, og den kølige farve vil se blålig ud. Du vil dog kunne lykkedes med at kunne dæmpe den gyldne farve ved at benytte dig af mørkere farver. Dybere farvetoner fungerer som gode «buffere» i mange tilfælde.

Guide til riktig veggfarge

LADY Wonderwall 1024 Tidløs er en svag gylden grålig tone som er flot til et køkken i både 1001 Egghvit og 1453 Bomull. Bord og papirspose fra Bolina.

#5: Gulvet, – en vigtig flade
Husk at også gulvet udgør en stor flade i et rum. Det vil i høj grad påvirke, hvordan du opfatter vægfarven. Det kan både være trægulv, fliser eller laminat. Alt har en forskellige tone, som vil påvirke de andre farver i rummet. Kølige grå gulvfliser kan få grå toner til at se anonym ud i tonen. Varme rødlige terracotta fliser kan få en hver farve til at se lilla ud. Derfor er det vigtigt at teste farverne i rummet, før du skal male!

En gul egeparket vil få en lys greige farve som f.eks. 10341 Kalk til at fremstå rosa, og en grå og neutral farve som 9904 Skumring eller 9915 Morgendis til at fremstå mere blålig. Rødlige gulve som merbau, kirsebær osv. vil gøre at vægfarven ser mere rødlig ud. Et gyldent gulv er meget smukt når det er i et rum med farver, som harmonerer.

Mange vælger i dag både hvide og gråpigmenterede gulve med rustikke og dæmpede overflader, som fungerer godt med dagens farvebillede i hvid, grå og greige toner. Gulvene er mindre gyldne og diskrete på denne måde.

Guide til riktig veggfarge

En gylden grøn tone er flot sammen med et gyldent trægulv. Her kan I se LADY Wonderwall 8252 Green Harmony og 8469 Green Leaf (væggen bagved glasvæggen).

#6: TEST farverne – det er altid besværet værd!
Det anbefales altid at teste farverne derhjemme ved bl.a. at prøvemale, så du får den helt rigtige opfattelse af farven. Alle farver bliver påvirket af omgivelserne i hjemmet herunder af både gulv, belysning og møbler, og også af det som man kan se på den anden side af vinduet. Har du et stor grønt træ lige på den anden side af vinduet, så vil væggene få et grønligt skær, når lyset står ind i rummet. En rød bygning på den anden side af vejen kan faktisk også skabe et rødligt lys i din bolig. Farver du har set hjemme hos andre kan derfor have et andet udtryk end hjemme hos dig.
Farver kan også opfattes anderledes, hvis den bliver påført på forskellige størrelse flader. Farver bliver mere rene og klare på en stor flade. Er du tvivl om farven du ser på den lille flade er lidt for skarp, så bliver den det helt sikkert også på den store flade.

Hvordan tester man farver skånsomt;
Ønsker du ikke at prøvemale på en væg, kan du tape papir fast til væggen, og male på dette. Det er vigtigt, at du bruger god og skånsom tape. Dette gør det let at flytte farven rundt i rummet og derved teste farven i forskellige vinkler.

#7 Farverne påvirkes af lys/belysning.
Belysning påvirker farven i høj grad. Farverne derfor testes i en belysning, som er identisk eller tæt på den belysning du har derhjemme, for at få den rigtige farveoplevelse. Kølig LED og halogen belysning kan give farven et helt andet udtryk.

Dagslys er skarpt og køligt, og det påvirker også farverne i høj grad. Alle farver opfattes køligere om dagen end lys fra en lampe om aftenen. Husk at lyset i hele boligen heller ikke er det samme. Sydvendte og østvendte rum har lunere lys end nord- og nordvest vendte rum, som det meste af dagen ligger i solens skygge. Dette medfører, at farver opfattes forskelligt i hele boligen. Ønsker du et varmere udtryk i de kølige rum, skal man sørge for at vælge varme farvetoner. Ofte ligger soveværelset i et køligt rum, og her er der mange af os, som foretrækker kølige og friske farvetoner.

Guide til riktig veggfarge

Uanset hvilken belysning man har i sin bolig, skal man teste farverne, da farverne ændres i forhold til de forskellige belysninger. Ovenfor ser i supermat med LADY Pure Color 9938 Dempet Sort, hvor panelet under er malet med en højere glasgrad; LADY Supreme Finish superblank.
Lampe fra FLOS.

#8 Til dig som indretter en hel bolig
Til dig som skal renovere flere rum, bygge noget nyt eller indrette en hel bolig, så tænk på helheden i boligen! Ikke tænk på hvert rum hver for sig. Ved at tænke på farve og materialevalgets konsekvenser som en helhed opnår du en god overgang i hele boligen, hvilket skaber en god atmosfære. Det gør ikke noget, hvis du kan lide mange stærke farver eller er mere til de mere monokrome farver som hvid, beige og grå. Bare sørg for, at de farver du vælger harmonerer godt sammen. Du skal huske at have både gulve, vægge, møbler og belysning med i overvejelserne. Brug altid konkrete farvekoder for at undgå misforståelser.

Guide til riktig veggfarge
Her flyder de smukke pudderrosa farver smukt igennem værelserne. Den forreste væg er malet med LADY Balance 2856 Warm Blush. Væggen i soveværelset er malet med LADY Balance 10580 Soft Skin.

Lån materiale og farveprøver med hjem: 
Mit bedste tip er at man altid skal låne prøver med hjem for teste! Vær ikke impulsiv når der skal tages store afgørelser, da belysningen i butikken kan være dårlig, og så kan det være, at du får købt noget, som ikke passer til dit hjem. Butikker har en helt anden belysning end det vi har derhjemme, da de oftest heller ikke har dagslys.

Tanker og ideer bør samles på et sted;
Lav en mappe på din computer, en bog, planche eller noget helt andet, hvor du kan samle dine ideer, og se dem foran dig. Det behøver ikke at se fancy ud, men give dig en ide om hvilken retning du bevæger dig ud i, så du kan se den røde tråd. Søg råd hos eksperter undervejs – dette vil du absolut ikke fortryde :)

Sidst men ikke mindst; Farver ikke bare farver. Maling er ikke bare maling. Hos Jotun arbejder vi dagligt med at udvikle produkter og farver. Jotuns farver skal kun blandes med Jotuns produkter. Vores unikke farver er er lavet specifikt til hver eneste malingprodukt for opnå den bedste kvalitet. Vi giver dig Jotuns Farvetryghed.

Held og lykke!

Guide til riktig veggfarge

LADY Pure Color supermat 4618 Kveldshimmel.

Avatar
Avatar

Silje

Naturlige farvekombinationer med nabofarver

Det nye farvekort CANVAS fra Jotun LADY indeholder nye, inspirerende farvetoner og gode tips til, hvordan du kan skabe behagelige…

Tilfør rummet karakter med komplementær-farver

Det nye farvekort fra Jotun LADY – CANVAS – indeholder nye, smukke farvenuancer, der er inspireret af naturen!  Her kan…

Monokrom farveharmoni

Det nye farvekort fra Jotun LADY – CANVAS – indeholder mange flotte, nye farvekombinationer og gode tips til, hvordan du…

Nyt farvekort fra LADY – CANVAS!

Jotun LADY lancerer nyt globalt farvekort til 2024 med titlen CANVAS. Her kan du gå på opdagelse i de forskellige…

Nye LADY Balance – endnu smukkere og lige så god for indeklimaet!

Hos Jotun tilbyder vi en række interiørmalinger, der passer til forskellige ønsker og behov. Den nye LADY Balance er vores…

Dette er farverne for 2023

Skønt soveværelse med nymalede vægge, der er malet med farven LADY 1520 Cheerful Peach. Planlægger eller drømmer du om at…