Sådan gør du, når du er færdig med at male!

Sådan gør du, når du er færdig med at male!

Pas godt på maleudstyret, når du er færdig med at male! Her males vindueskarmene med LADY Supreme Finish 6378 Iconic, halvblank. Væggene er malet i samme farve med LADY Pure Color. 

Tænk genbrug

Man kan sagtens genbruge både pensler og maleruller! Sørg for at passe godt på malerudstyret, når du er færdig med at male ved at gøre det godt rent, så du ikke smider udstyr ud, der sagtens kan genbruges, næste gang du skal svinge penslen eller have gang i rullen. Korrekt håndtering af maleværktøjet efter endt brug er noget, vi blandt andet informerer om på bagsiden af vores produkter og i tekniske datablade, men vigtig information kan ikke gentages ofte nok:

Flydende maling må ikke hældes i afløbet, men skal afleveres i henhold til lokale forskrifter, som regel på den kommunale genbrugsstation eller til miljøbilen.

Følg disse råd

For at minimere udledning til miljøet anbefaler vi, at du følger disse råd, når du rengør dine pensler/ruller efter brug af en vandbaseret maling:

 • Kom så meget som muligt af malingen, der sidder på/i penslen, tilbage i den originale malingemballage, inden udstyret rengøres.
 • Brug køkkenrulle eller en tør klud, så der sidder så lidt maling som muligt på/i penslen/rullen, inden udstyret rengøres under rindende, lunkent vand. Køkkenrullen/kluden kan smides ud som restaffald.
 • Større ruller skal muligvis rengøres ad flere omgang, læg evt. udstyret i blød i to timer og skyl efter i lunkent rindende vand.
 • Ved malearbejde udendørs anbefales det at afdække omkring malearbejdet for at undgå stænk på vegetation.

Opbevaring af pensler og ruller:

 • Det er vigtigt, at der ikke er rester af maling på ruller og pensler, og at de er tørre, før de lægges væk.
 • Det er en god idé at opbevare ruller og børster i en tæt plastikpose.
 • Opbevar penslerne liggende, hængende eller stående med penselhårene opad.

Jotun Penselrens

Hvis du lægger penslen i JOTUN Penselrens, opløses malingresterne. JOTUN Penselrens er et effektivt rengøringsmiddel til alle typer maleværktøj, som opløser malingen, så man skal bruge mindre vand til rengøring.

Husk, at JOTUN Penselrens er kemikalieaffald og rester skal afleveres på den kommunale genbrugsstation eller miljøbilen.

Læs mere om Jotun Penselrens her! 

Tips til brug af malingrester

 • Har du meget maling tilbage? Gem det til senere. Der kan ofte være brug for at dække eventuelle pletter eller påføre et nyt lag i forbindelse med ommøblering eller istandsættelse!
 • Hvad med at forny møblerne både hjemme og i sommerhuset?
 • Giv maling væk til venner, familie og naboer. Måske kan du give farve- og indretningstips til en, der godt kunne bruge lidt forandring.

Væggen er malet med LADY Pure Color 12075 Soothing Beige. Hylden er malet med LADY Supreme Finish i samme farve.

Hvad gør man med emballagen – med og uden malingrester?

 • Tomme og tørre malerbøtter i metal kan afleveres på en kommunal genbrugsstation under metal.  
 • Tomme og tørre malerbøtter i plast kan afleveres på en kommunal genbrugsstation under restaffald (pga. metalhanken). 

Der er ofte et meget tyndt og tørt lag maling tilbage i bunden af emballagen. Hvis du kan holde malerbøtten på hovedet, og der ikke løber maling ud, er den tom.

Der kan være kommunale forskelle, så spørg gerne på din lokale, kommunale genbrugsstation.

Planlægning er mere miljøvenlig

Har du tænkt på, at du også kan træffe gode valg, inden du begynder at male? Forbered dig så godt du kan, så du er sikker på, at du får den rigtige farve og den rigtige mængde. Med god forberedelse bliver der mindre maling til overs. Her er nogle tips fra os!

 1. Beregn den rigtige mængde maling, som du skal bruge. Du finder information om dækkevne pr. liter under produktsiderne på jotun.dk
 2. Undgå unødvendige køreture til butikken. Planlæg dit maleprojekt og lav en indkøbsliste!

Sådan får du et godt resultat

Ud over at lave beregninger af, hvor meget maling du skal bruge, er det en god idé at sætte sig godt ind i, hvordan produkterne anvendes.

På vores hjemmesider og her på LADY-inspirationsbloggen finder du en lang række tips til, hvordan du gør. Med gode forberedelse er du godt rustet til at gøre arbejdet rigtigt lige fra starten.

 1. Sådan maler du INDENDØRS –  her finder du korte film om, hvordan du gør!
 2. Sådan maler du UDENDØRS — her finder du film om, hvordan du maler udendørs!

Vælg den rigtige farve

I vores farvekort hjælper vi dig med at finde farver, der passer sammen. – Eller prøv vores chatbot og bli inspireret på bloggen.

Pas på dine ting!

Gør det gamle og brugte så godt som nyt eller endnu bedre! – Ved at vedligeholde og passe på dine ting er du også med til at reducere produktionen af nye ting. Her finder du film, du kan bruge som inspiration til fornyelse af gamle møbler.

Har du spørsmål? Ta kontakt med våre malingseksperter her!

Lykke til!

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Marketing Manager Scandinavia

Camilla har stor erfaring med branding og kommunikation. I samarbejde med Jotuns farveeksperter, anerkendte stylister og samarbejdspartnere deler hun nyheder, tendenser og inspirerende tips med dig.

Nyt farvekort fra LADY – CANVAS!

Jotun LADY lancerer nyt globalt farvekort til 2024 med titlen CANVAS. Her kan du gå på opdagelse i de forskellige…

Nye LADY Balance – endnu smukkere og lige så god for indeklimaet!

Hos Jotun tilbyder vi en række interiørmalinger, der passer til forskellige ønsker og behov. Den nye LADY Balance er vores…

Dette er farverne for 2023

Skønt soveværelse med nymalede vægge, der er malet med farven LADY 1520 Cheerful Peach. Planlægger eller drømmer du om at…