Tilfør rummet karakter med komplementær-farver

Tilfør rummet karakter med komplementær-farver

Det nye farvekort fra Jotun LADY – CANVAS – indeholder nye, smukke farvenuancer, der er inspireret af naturen!  Her kan du læse mere om, hvordan du skaber spændende rum med komplementærfarver!

På billedet: Væggen er malet med LADY Pure Color i farven 20218 Healing Lavender og loftet er malet med LADY Perfection i farven 8493 Green Tea.

Hvis man kan lide spændende kontraster og stærke kombinationer, er en komplementær farvesætning det helt rette valg!

Hvad er komplementærfarver?

Inden for farveteori taler vi meget om det, der kaldes komplementær farvesætning. Det er det, du gør, når du kombinerer farver, der er placeret direkte over for hinanden på farvecirklen, såsom blå og gul eller rød og grøn.

LADY 2030 Jord, LADY 7386 Pistachio

Væggen ovenfor til venstre er malet med LADY Pure Color 2300 Jord. Væggen til højre er malet med LADY Pure Color 7386 Pistachio.

Ved at bruge komplementær farvesætning kan du tilføre rummet ekstra karakter og skabe en spændende, energisk og stærk indretning. Glem ikke talemåden “modsætninger mødes, og sød musik opstår”!

Modsætninger mødes, og sød musik opstår

Komplementær farvesætning betyder, at du vælger to farver, der er placeret lige over for hinanden i farvecirklen. Det er en metode, der tilfører rummet karakter og giver en spændende indretning. Farverne får hinanden til at spille, og dæmpede nuancer tilføres frisk og uventet energi, når de optræder sammen med en nøje udvalgt komplementærfarve.

Fargesirkel_komplementærfarger

Tips til komplementær farvesætning

 1. Vælg altid meget mere af den ene farve end den anden. På det øverste billede er alle fire vægge malet med den dæmpede lilla tone LADY 20218 Healing Lavender, mens loftet – som bliver en mindre overflade i forhold til væggen – er malet med den grønne komplementærfarve LADY 8493 Green Tea.
 2. Den ene farve kan sagtens være farvestærk og den anden douche – du vælger selv, om du vil gå efter en farvestærk farve på den største eller mindste overflade. Begge dele fungerer, men udtrykket ændres naturligvis, så det afhænger af, hvad du går efter.
 3. Du er også inden for skiven hvis du ikke vælger farver, der er placeret direkte over for hinanden i farvecirklen, men tager et lille skridt til siden. Det kan endda ofte give et resultat, der føles lidt mere naturligt.
 4. Læg en helhedsplan, før du køber maling: Leg med de farveprøver, du kan hente i butikkerne, så du har bestemt farven på vægge, loft, listeværk og døre, inden du går i gang – så ved du, at resultatet bliver flot, og at du har en farvepalet, du kan leve med i lang tid.

Velvalgte, dæmpede komplementærfarver får en frisk, uventet energi, når de optræder sammen. På billedet nedenfor kan du se, hvad der sker, når vi sammensætter to dæmpede komplementærfarver, såsom den kølige lilla tone LADY 20218 Healing Lavendel og den dæmpede grønne LADY 8493 Green Tea. De to farver fremhæver hinanden, og resultatet er et smukt, afbalanceret samspil mellem gyldengrøn og dæmpet lilla, der virkelig vækker opmærksomhed!

LADY 20218 Healing Lavender_LADY 8439 Green Tea

Der opstår magi, når dæmpede komplementærfarver mødes! 

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • supermat, eksklusivt udseende
 • unik farveoplevelse
 • slidstærk
 • garanti for dækkeevne

 LADY Perfection

LADY Perfection

 • nem at male med – sprøjter og drypper ikke
 • smukt og ensartet resultat
 • stort farveudvalg
 • garanti for dækkeevne

Leg med kontrasterne!

Korrekt brug af komplementær farvesætning kan give energiske rum fulde af karakter. Hvis du vil lege med kontrastfarver – uden at tage skridtet fuldt ud – kan du eksperimentere med at tilføje et stærkt farveelement, dvs. en accentfarve, til en ellers neutralt indretning. Når du har en dæmpet vægfarve, såsom LADY 12291 Soft Brown, kan du nemt tilføje en kraftigere farve som accentfarve – uden at de “slås” om opmærksomheden i rummet.

LADY 121291 Soft Brown, LADY 20217 Muted Coral

Den dæmpede, sofistikerede brune tone 12291 Soft Brown får et skud frisk energi, når nyheden 20217 Muted Coral bruges som accentfarve på listeværket. Det giver rummet et uventet, men alligevel sofistikeret udtryk.

 

LADY 20217 Muted Coral_;LADY 12075 Soothing Beige

Nyheden 20217 Muted Coral er smuk alene, men også velegnet som accentfarve. Her er væggen malet med LADY Pure Color i farven 20217 Muted Coral, mens bordet er malet med LADY Supreme Finish i den bløde beige 12075 Soothing Beige.

“Alle ved, at sød musik opstår, når modsætninger mødes, men at det også gælder, når du skal lave en farveplan for hjemmet, er måske nyt for nogen. Med komplementær farvesætning har du en enkel guide, du kan bruge til at skabe komplekse og spændende farvekombinationer, der bliver meget personlige.”

Birgit Torkildsby, skandinavisk farvechef hos Jotun

 

Smukke, klare kontraster med 4947 True Blue

Alle elsker blåt – og det forstår vi godt! Den smukke farvenyhed LADY 4947 True Blue er en frisk og ren blå tone, der umiddelbart giver associationer til havets vilde farver. Det er en smuk accentfarve –- og den fungerer også godt i kombination med andre komplementærfarver. Ved at tilføre en blå accentfarve i en indretning med den gyldne farvefamilie kan du desuden lege med at skabe bløde kontraster mellem varmt og koldt.

LADY 4947 True Blue

Den kulørtstærke nyhed LADY 4947 True Blue lever virkelig op til sit navn! Det er en af vores klareste blå toner nogensinde, og den friske nuance giver associationer til havets vilde, stormfulde bølger. Bemærk, hvor meget energi LADY 4947 True Blue får af den knaldgule flaske på bordet. Ved at kombinere blåt med elementer fra den gyldne farvefamilie kan du nemt skabe smukke kontraster mellem varmt og koldt i indretningen. Væggen er malet med LADY Pure Color.

LADY 9918 Klassisk Hvit_LADY 4947 True Blue

Klarheden i LADY 4947 True Blue betyder, at den er perfekt som partner til LADY 9918 Klassisk Hvit, der er en af vores mest populære hvide toner. Sammen skaber de et rent, neutralt og skarpt farveudtryk – og demonstrerer, hvordan selv små strejf af farver kan forvandle indretningen totalt.

Ofte kræver det bare en smule fornyelse at skabe en helt ny stemning i hjemmet! 

Jotun Farvesikkerhed

Alle vores farver udvikles med unikke opskrifter, der er tilpasset vores maling. Vi garanterer derfor kun korrekt farvegengivelse og kvalitet ved brug af vores maling blandet i Jotun Multicolor-farvesystem. Hvis du vælger maling fra os og blander den farve, du ønsker, kan du få glæde af de nye CANVAS-farver i mange år fremover.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • supermat, eksklusivt udseende
 • unik farveoplevelse
 • slidstærk
 • garanti for dækkeevne

 LADY Wonderwall

LADY Wonderwall

 • varigt smukt, mat udseende
 • ekstremt slidstærk
 • meget smudsafvisende
 • garanti for dækkeevne

 LADY Balance

LADY Balance

 • mat, smukt udseende​
 • dokumenteret god for indeklimaet​
 • lugter minimalt
 • garanti for dækkeevne

Se mere fra det nye farvekort CANVAS

De farver, vi omgiver os med, har større betydning end nogensinde før – både hvad de fortæller om os, og hvordan de beriger stemningen i hjemmet. Her kan du udforske flere af farvetemaerne i det nye farvekort CANVAS:

Læs mere om monokrome farver.

Læs mere om nabofarver.

Læs mere om komplementærfarver.

Læs mere om neutrale farver.

 

Det nye farvekort er på vej ud i butikkerne – og farverne fås hos vores forhandlere fra uge 35.

 

Styling: Kråkvik/DÓrazio

Foto: Anders Schønnemann

 

 

Christina Sunneklep
Christina Sunneklep

Christina Sunneklep

Naturlige farvekombinationer med nabofarver

Det nye farvekort CANVAS fra Jotun LADY indeholder nye, inspirerende farvetoner og gode tips til, hvordan du kan skabe behagelige…

Monokrom farveharmoni

Det nye farvekort fra Jotun LADY – CANVAS – indeholder mange flotte, nye farvekombinationer og gode tips til, hvordan du…

Nyt farvekort fra LADY – CANVAS!

Jotun LADY lancerer nyt globalt farvekort til 2024 med titlen CANVAS. Her kan du gå på opdagelse i de forskellige…

Nye LADY Balance – endnu smukkere og lige så god for indeklimaet!

Hos Jotun tilbyder vi en række interiørmalinger, der passer til forskellige ønsker og behov. Den nye LADY Balance er vores…

Dette er farverne for 2023

Skønt soveværelse med nymalede vægge, der er malet med farven LADY 1520 Cheerful Peach. Planlægger eller drømmer du om at…

Inde

Tidløs og herskabelig elegance hos Ida

Den danske indretningsarkitekt Ida Dalgaard-Thestrup har renoveret et herskabeligt hus fra 1907. Kom ind, og lad dig inspirere af de…