Dette er farverne for 2023

Dette er farverne for 2023

Skønt soveværelse med nymalede vægge, der er malet med farven LADY 1520 Cheerful Peach. Planlægger eller drømmer du om at omgive dig med nye farver? Vi har taget en snak med vores nye regionale farvechef Birgit Torkildsby. Læs hendes tips om farverne til 2023 og trends i det kommende år. Og bid mærke i hendes gode råd om, hvordan du får en vellykket og personlig farvepalet! 

Farver spreder glæde

Hvis du hører til dem, der gerne vil bringe optimisme og glæde ind i hverdagen, findes der flere farver, du kan ty til, siger Birgit Torkildsby. Gul er solens farve og den mest optimistiske af dem alle, og det vil fortsat være en populær farve i tiden fremover. Er gul ikke en farve, du normalt kan lide eller er fortrolig med? Fortvivl ikke – gul kommer i mange varianter i 2023, så der er en god chance for, at du vil kunne finde en, du kan lide! Du kan også ty til andre farver med gyldne undertoner for at opnå en tilsvarende effekt. Ellers vil både friske og klare, men også de dæmpede pastelfarver, helt sikkert kunne bruges til at sprede glæde!

Glæd dig til at få mange gode tips om farverne i 2023 nedenfor!

Serene Presence

Variation over gul, gulgrøn og grøn. Denne skønne palet er fra en af farvehistorierne i vores seneste farvekort STORIES. Paletten har fået navnet SERENE PRESENCE og er udviklet specielt til at skabe en behagelig atmosfære og øget velvære i hverdagen. Billedet ovenfor til venstre: Gulgrønt er skønt! Ud over at farven LADY 8087 Vårluft opleves som en frisk og rar grøn tone, føles den også som et nyt og frisk pust med sit helt eget udtryk. Hold udkig efter de gulgrønne farvenuancer i 2023!

Det vigtige maling- og produktvalg

Alle vores LADY-farver udvikles med unikke recepter, der er tilpasset specielt til Jotuns produkter. Jotun garanterer derfor kun korrekt farvegengivelse og kvalitet, når du bruger Jotun-produkter tonet i Jotun Multicolor Farvesystem. Du kan derfor være sikker på, at den farve, du har valgt, er den farve, du får, når du vælger Jotuns produkter. Læs mere om vores produkter her.

Tips: LADY Balance er en maling, der giver dig smukke, matte vægge og samtidig et godt indeklima! Den smukke, matte overflade lader farvernes naturlige og harmoniske nuancer komme til deres ret og giver dig rum, hvor det er rart at opholde sig. LADY Balance lugter minimalt og er godkendt af Eurofins Indoor Air Comfort Gold. Læs mere her.

 LADY Balance

LADY Balance

Smuk, mat og god for indeklimaet
 • Mat, smukt udseende​
 • Dokumenteret god for indeklimaet​
 • Lugter minimalt
 • Garanti for dækkeevne

Farverne til 2023 – skal kunne tåle øjets slitage

Når det gælder brugen af vores boliger, er der sket en stor forandring i de seneste år, og vores hjem er om muligt blevet endnu vigtigere for os, siger Birgit. Vi tilbringer flere vågne timer inden for husets fire vægge, og vi udfører flere aktiviteter derhjemme end før.

Det svenske udtryk “Det ska tåla ögats slitage”, dvs. “Det skal kunne tåle øjets slitage”, blev brugt af Sven Lundh, der arbejdede for svenske og danske møbelproducenter i hele sin karriere. Han arbejdede for flere virksomheder, der designede møbler, som vi i dag anser som noget af det vigtigste inden for den skandinaviske designarv, fortsætter hun. Samtidig var han hele livet meget aktiv inden for kunstverdenen, så han vidste, hvad han talte om, når han sagde, at det, vi omgiver os med, skal have nogle æstetiske kvaliteter, der gør, at vi, der omgiver os med disse møbler, kunstværker – eller farver – kan holde dem ud i lang tid. Det er bæredygtighed i praksis!

Når vi skal vælge farver til vores boliger, er den største trend, at vi nu bruger mere farve, vi sætter kulør på flere overflader (vægge og lofter) og flere rum, og derfor er det vigtigt, at farvepaletterne er personlige.

Birgit Torkildsby

Birgit Torkildsby

Birgit Torkildsby er uddannet inden for og har lang erfaring med trendanalyse og holder konstant øje med, hvad der sker inden for interiør- og livsstilstrends. Hun deler sine opdateringer her på bloggen. Følg med!

Glødende skønhed

Farver tilfører rum ny energi! LADY 2489 Bella er et godt eksempel på en farve, den virkelig skiller sig ud. Den er noget helt andet end de dæmpede og brændte rød-orange toner, vi har set før.

Stærk og entusiastisk og ganske dristig, men genial for dem, der tør! Farven på væggen hedder LADY 2489 Bella, og den beskrives som en glødende orange skønhed, der løfter stemningen. Brug farven de steder, hvor du har brug for en kreativ måde at skabe stemning på!

Tag dig tid til at finde dine farver!

Hvis du slavisk følger en farvetrend eller kopierer stilen hos en nabo eller ven, vil du højst sandsynligt få lyst til at lave ændringer ret hurtigt, for det er jo ikke “helt dig”, siger Birgit. Derfor bør du bruge lidt tid på at finde ud af, hvilke farver du virkelig gerne vil omgive dig med i længere tid, og i stedet bare bruge farvetrends, sociale medier, boligmagasiner og venner som inspirationskilde. Det er måske lidt sværere, men det er helt sikkert sjovere at arbejde med at skabe et helt personligt udtryk, så det “kan tåle øjets slitage”.

LADY 10430 Dempet Savanne

Blød som fløjl! Væggene er malet i farven LADY 10430 Dempet Savanne med den supermatte maling LADY Pure Color. Med supermat maling får man en helt unik oplevelse af farven, mens væggene får et meget elegant, afdæmpet og nærmest stofagtigt udtryk.

Farver og følelser

Birgit fortæller, at de sidste par år har gjort os kollektivt robuste, for selvom vi er blevet udsat for den ene udfordring efter den anden, og der stadig er mere end nok at bekymre sig om, så kæmper vi videre og har måske samtidig fået nogle nye helte på vejen. De nye helte er dem, der gør modstand, som siger fra og som arbejder for at skabe forandring til det bedre. De, der knokler utrætteligt for en retfærdig og tryg verden, er nutidens forbilleder, og de er en stor inspiration for os alle. Sådanne strømninger i tiden har altid påvirket os og giver sig udslag i, hvordan vi vælger at leve vores liv. Ja, det påvirker endda de farver, vi ønsker – og har behov for – at omgive os med.

LADY 20208 Poetry Red

Hvis man trænger til lidt ekstra kulør på tilværelsen, findes der en række gode røde farver i Jotuns sortiment. Væggen ovenfor er malet med farven LADY 20208 Poetry Red. 

Når det gælder indretning, er farverne vores vigtigste redskab til at skabe den ønskede stil og stemning i et rum og dermed de ønskede rammer for hverdagslivet.

Birgit Torkildsby

Nogen har behov for at omgive sig med farver, der trigger optimisme, glæde og mod. Andre har brug for, at hjemmet fungerer som en sikker havn – en varm og omsluttende landingsplads i en travl og hård hverdag. Det vil selvfølgelig være forskelligt fra person til person og familie til familie, understreger Birgit.

Caspari_Statement Red

Farven LADY 20207 Statement Red er en af de nye farver, der blev lanceret i efteråret, og kan betegnes som en stærk rød nuance, der elsker opmærksomhed. Graffitikunstneren Steinar Caspari valgte farven som sin favorit, og vi kan godt forstå hvorfor!

LADY 20208 Poetry Red.LADY 20207 Statement Red.

Læs mere om disse røde nuancer og paletten CURATED LIVING her.

Tid til fornyelse?

Det er en god ide at tage udgangspunkt i din yndlingsfarve og udforske nye kombinationsmuligheder! I en lejlighed på Fornebu, Norge, er de rosa og blå farver i køkkenet blevet ført med ind i stuen i form af møbler, mens væggen har fået en beroligende grøn farve. Et rosa og blåt køkken falder ikke i alles smag, MEN kan være helt perfekt for andre! Læs mere og se flere billeder fra lejligheden her.

Fornebu

Køkkeninteriøret har farven LADY 5044 Blåis. Væggen er malet med LADY Wonderwall i farven LADY 20047 Blushing Peach. Siderne på køkkenøen er malet med farven LADY 2782 Deco Pink.

LADY Treasure

Væggen i stuen er malet med farven LADY 7628 Treasure.

Tips: Holder du af grønne planter? Grønt klæder grønt, så med grønne vægge går du ikke galt i byen. 

 LADY Wonderwall

LADY Wonderwall

Smuk, mat og robust
 • Varigt smukke, matte vægge
 • Ekstremt slidstærk
 • Meget smudsafvisende
 • Garanti for dækkeevne

Trends inden for farvesammensætning

Uanset hvilken stil du er på udkig efter, er der nogle fællesnævnere, når det handler om trends inden for farvesammensætning og interiør, nemlig at det skal være sammensatte, men harmoniske farvepaletter. Her er farvechefens enkle regler:

 • Alle væggene i rummet skal males i samme farve.
 • Loftet skal have en farve, der passer til væggene – det er altså ikke tilladt automatisk male loftet hvidt. Det betyder dog ikke, at det er forbudt at male loftet hvidt, men så skal det være et bevidst valg.
 • Lister og karme omkring vinduer og døre skal også have en farve, så de passer godt til vægfarven. Og den samme regel gælder her – vælg ikke hvide lister og karme, bare fordi sådan var det før.

Brug farver, der harmonerer i tilstødende rum, sådan at de danner en helhed, når du ser fra det ene rum til det næste – eller vælg en kontrastfarve for at fremhæve specielle arkitektoniske elementer eller overgange såsom en trappeafsats og/eller gangarealer.LADY-trioDer er skabt et harmonisk helhedsudtryk i køkken-alrummet ved at male vægge og loft i samme farve, LADY 6378 Iconic. Væggene er malet med den supermatte maling LADY Pure Color og loftet med LADY Perfection-loftsmaling. Trappeafsatsen og gangen, der fører videre ind til husets soveværelsesafdeling, har fået to forskellige, men lignende og varme farver, som begge står i kontrast til køkken-alrummets køligere mintfarve. Trappeafsatsen er malet med LADY 12120 Desert Pink og gangen med LADY 10428 Masala.  Se flere billeder og læs mere om det farverige og skønne hjem her.

Farvepaletten er personlig og valgt ud fra beboernes yndlingsfarver, og derfor vil det være farver, som de kan leve godt og længe med!

Birgit Torkildsby

Varmen fra væggen … og loftet

I badeværelset er det ekstra skønt at indhylle sig i varme farver, siger Birgit. Trenden for badeværelser er i de seneste år gået i retning af kun at bruge fliser i vådzonerne og malede overflader på de resterende vægge, fortsætter hun. Det er godt nyt, fordi det er meget lettere at give badeværelset et personligt præg, uanset om du bygger det selv eller overtager et sådant badeværelse, når du køber en bolig. Og hvis der er fliser i hele badeværelset, kan du altid male loftet i den farve, du har lyst til – alene det vil gøre en kæmpe forskel for udtrykket.

LADY Aqua

Det lækre badeværelse byder på varme farver, rene linjer og sorte detaljer. LADY 11175 Adventure – en farvenuance, som passer perfekt til de farverige fliser. 

Se flere billeder og læs mere om Jotuns vådrumssystem her.

 LADY Aqua

LADY Aqua

Smukke, silkematte vådrumsvægge
 • Smukke, silkematte vådrumsvægge
 • Fugtbestandig
 • Silkemat
 • Garanti for dækkeevne

Varme neutrale farver

Birgit har mange gode råd! I stedet for kridhvid, grå og sort kan du bruge varme hvide, beige og brune toner til at opnå et blødere og varmere udtryk i hjemmet. De hårdere varianter (kridhvid, grå og sort) er bedre at bruge på møbler og mindre detaljer, såsom kunst. De vil dermed fungere som kontraster, der strammer det hele lidt op, forklarer hun.

LADY Impression

Se, hvor flot en dybde det giver i indretningen, når to tilstødende rum har fået ret ens farver, men den ene er en lidt mørkere variant af den anden. Stuen er malet i den varme hvide tone LADY 1276 Soft, mens spisestuen er malet med den noget mørkere gyldenbrune LADY 12125 Impression. Loftet er heller ikke kridhvidt, men har fået den varme hvide farvenuance LADY 0486 Silke.

Nye gyldne beige toner

Det nye er, at de beige toner er mere gyldne end for nogle år siden, og derfor opfattes som positive og optimistiske farver, siger Birgit. De føles både tidløse og tidssvarende og giver et moderne udtryk – især hvis du maler væggene med den matte maling LADY Pure Color. De beige toner er gode til kombinationer tone-i-tone, men tilføres ekstra karakter, hvis de kombineres med en kraftig accentfarve som for eksempel rød. Og husk, at selvom væggene males med mat maling, kan du med held bruge en halvblank eller blank maling på lister, karme og døre. LADY Supreme Finish, der er maling til træ og paneler, fås med fire forskellige glansgrader, så her er der mange muligheder for at skabe et personligt præg.

Væg: LADY 12080 Soft Radiance, malet med LADY Pure Color. Brystpanel: LADY 12080 Soft Radiance, malet med LADY Supreme Finish. Vælg mellem fire glansgrader, lige fra Pure Mat til Superblank. Dør: LADY 20207 Statement Red, malet med LADY Supreme Finish.

LADY 12080 Soft Radiance

Vegg: Malet med LADY 12080 Soft Radiance, malt med LADY Pure Color. Brystpanel/lister: LADY 10430 Dempet Savanne, malet med LADY Supreme Finish.

Naturen leverer konstant trygge favoritter

Vi søger gerne mod naturen for at finde ro og tryghed, genoplade batterierne, slappe af og få inspiration. Derfor går naturen aldrig af mode, siger Birgit, men lige nu har naturens farver virkelig fået et opsving, for det er netop de ting, vi har haft så stort behov for de seneste år. Hvis man føler sig lidt usikker, når det kommer til at vælge farver til sit eget hjem, er et af de bedste tip at søge hjælp i naturen. Tag for eksempel blå og grønne toner. Det vil altid være trygge og gode farvevalg, fordi vi er så vant til at se disse farver ude i naturen. Bare ved at høre navnene på farverne, kan vi næsten mærke pulsen sænke sig: Lysning, Urtehage og Natural Green – alle smukke og brugervenlige grønne toner.

Det er dejligt at bo i et hjem med grønne og jordnære nuancer. Væggen er malet med LADY Pure Color 8575 NATURAL GREEN. Denne gyldengrønne tone vil fremstå som levende, men alligevel behagelig og rolig.

Hvis man føler sig lidt usikker, når det kommer til at vælge farver til sit eget hjem, er et af de bedste tip at søge hjælp i naturen.

Birgit Torkildsby

LADY 8183 Urtehage er en frisk grøn tone, der skaber en rig og varm stemning i rummet. Her er væggen malet med LADY Pure Color, loftet med LADY Perfection og hylden med LADY Supreme Finish – alt i den smukke farve LADY 8183 Urtehage

LADY 1109 Lysning er en gul tone, der balancerer på kanten af syrlig, men alligevel med et lidt varmt strejf. Det er en nuance, der altid tilfører et rum behagelig og god energi.

Læs mere om paletten NATURALLY GROUNDED her.

Ny blå vinder

Find en eller to favoritter blandt de smukke grønne farver, og vælg så eventuelt en blå nuance til et andet rum i boligen. En blå farve, der efter kun kort tid i Jotuns sortiment er på “alles læber” og i hver fald på manges vægge, er LADY 5530 Collected Blue. En klassisk, smuk blå tone til tidløse rum!

5530 Collected Blue malt med kalkmalingen LADY Minerals

Blå toner er det perfekte valg til dig, der ønsker luftige og tidløse rum. Blå opleves som diskret og behagelig – men alligevel skønt energigivende. Her er vist LADY Collected Blue, der er malet med to forskellige produkter, hvilket giver et unikt udtryk, som er harmonisk, men alligevel spændende. Væggen i baggrunden er malet med vores smukke supermatte maling LADY Pure Color. Væggen i forgrunden er malet med LADY Minerals kalkmaling. Kalkmalingen skaber et mat, blødt og varmt udtryk og giver dig mulighed for at skabe et personligt udtryk. 

En opsummering af farveåret 2023:

 • Brug mere farve – sæt farve på vægge, lofter, lister og karme – for at skabe et harmonisk udtryk, men også for at kunne arbejde med sammensatte farvepaletter.
 • Skab et harmonisk udtryk i boligen ved at få tilstødende rum til at passe sammen eller stå i en bestemt kontrast til hinanden.
 • Skab personlige farvepaletter, der kan tåle øjets slitage – det vil sige brug farver og farvekombinationer, der tiltaler dig.
 • Brug supermat maling for at opnå den bedste og mest korrekte farvegengivelse af dine yndlingsfarver.
 • Brug klare, friske farver og pasteller til at skabe en optimistisk og glad stemning.
 • Brug varme farvetoner til at skabe en tryg og omsluttende følelse (de fleste af os har brug for en kombination af de sidste to punkter).

Tusind tak, Birgit! Det var både lærerigt og inspirerende. Vi glæder os til at få mere farveinspiration fra dig!

Så er der kun tilbage at ønske alle held og lykke med farvevalgene i 2023!

Husk at følge Jotun LADY på Instagram og Pinterest! 

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Marketing Manager Scandinavia

Camilla har stor erfaring med branding og kommunikation. I samarbejde med Jotuns farveeksperter, anerkendte stylister og samarbejdspartnere deler hun nyheder, tendenser og inspirerende tips med dig.

Naturlige farvekombinationer med nabofarver

Det nye farvekort CANVAS fra Jotun LADY indeholder nye, inspirerende farvetoner og gode tips til, hvordan du kan skabe behagelige…

Tilfør rummet karakter med komplementær-farver

Det nye farvekort fra Jotun LADY – CANVAS – indeholder nye, smukke farvenuancer, der er inspireret af naturen!  Her kan…

Monokrom farveharmoni

Det nye farvekort fra Jotun LADY – CANVAS – indeholder mange flotte, nye farvekombinationer og gode tips til, hvordan du…

Nyt farvekort fra LADY – CANVAS!

Jotun LADY lancerer nyt globalt farvekort til 2024 med titlen CANVAS. Her kan du gå på opdagelse i de forskellige…

Nye LADY Balance – endnu smukkere og lige så god for indeklimaet!

Hos Jotun tilbyder vi en række interiørmalinger, der passer til forskellige ønsker og behov. Den nye LADY Balance er vores…

Inde

Tidløs og herskabelig elegance hos Ida

Den danske indretningsarkitekt Ida Dalgaard-Thestrup har renoveret et herskabeligt hus fra 1907. Kom ind, og lad dig inspirere af de…